Rubriky
Kronika

Novodobí Robinsoni opět vyrazili na skautské tábory – léto 2015

Stany, polní kuchyně s kamny na dřevo či vojenská sprcha. I v letošním roce se vydali skauti ze střediska Vranovice, které sdružuje děti z Pohořelic, Vranovic, Uherčic a Hustopečí, na skautské tábory. Tentokrát rozbořili tábor na louce u Újezdu u Rosic.

Hned po vysvědčení se sjeli starší skauti a vedoucí táborů a za pomoci dvou nákladních aut dovezli na holou louku veškeré táborové vybavení. Se smíchem a radostí se pustili do práce a za čtyři dny měli postavenou kuchyni s jídelnou, podsadové stany, tee-pee, hangár, koupelku, vztyčen indiánský totem a stožár na státní vlajku.

Na prvních deset červencových dní obsadily louku děti ve věku 6-10 let a prožívaly dobrodružství na cestě kolem světa. Následující dva týdny patřilo tábořiště starším dětem od 11 do 15 let. Pro ty byla nachystána velká hra na téma Vikingové. Ostatní programové bloky se od jiných táborů lišily. Táborníci se učili hlavně skautskou praxi a zásady pobytu v přírodě. Lámali si hlavy na složitých šifrách, učili se poznávat rostliny nebo také stavět skautské stavby. Skauti si vyzkoušeli postavit z kulatin velkou bránu, kterou se poté vstupovalo do samotného tábora.

Jak si všichni táborníci mohli na vlastní kůži vyzkoušet, život v přírodě není bez starostí. Chyběly tu výdobytky moderní doby. Pro zajištění teplých jídel se děti musely naučit obstarávat z lesa dříví a následně jej zpracovat. Také práce kuchařek byla složitější, při vaření oběda bylo nutné roztopit kamna hned po snídani. Nebylo možné jen tak ztlumit teplotu plotny, proto musely kuchařky vhodně rozvrhnout vaření a případně posouvat hrnce na méně rozpálené části plotny. Dle výpovědí táborníků je pro ně život v „divočině“ lákadlem, kvůli kterému se rozhodují právě pro skautský tábor. Který dětský dobrodruh by si nepřál se stát alespoň na pár dní Robinsonem.

Starší táborníci mohli na táboře čelit také různým výzvám. V průběhu tábora mohli plnit různé úkoly a získat tím odborku Zálesák, Poutník a další. Skauti od 15 do 18 let si mohli splnit odborku Tři orlí pera skládající se z 24 hodin mlčení, 24 hodin zákazu jídla a 24 hodinové samotky v lese. Tato náročná zkouška se podařila zvládnout také pohořelické skautce Kiki, které gratulujeme. Po splnění každé odborky si mohli skauti za svou píli našít na svůj skautský kroj novou nášivku.

Věřím, že se dětem i vedoucím tábory líbily a jsou plní elánu do dalšího skautského roku, který zahájíme již na začátku září.

Tereza Černá